Wie is Wilmy ?

Wilmy van der Helm is mijn naam en ik ben geboren en getogen in het Limburgse land.
Ik studeerde aan het conservatorium van Maastricht AMV en solozang en sloeg daarna mijn vleugels uit naar voornamelijk Duitsland waar ik als zangsoliste (mezzo/alt) in opera/operette/ musical en concertproducties werkzaam was.

Mijn theater loopbaan startte in het koor aan het Stadttheater in Aachen (Producties: 'Der junge Lord' en 'Die lustigen Weiber von Windsor'). Vervolgens ging ik als soliste aan de Deutsche Oper am Rhein in Düsseldorf. (Producties o.a. 'The rape of Lukretia', 'Hänsel und Gretel', 'Madame Butterfly', 'Tosca', 'das Rheingold', 'Gianni Scicchi' 'Lohengrin', 'der Jüngste Tag', die lustige Witwe', 'Carmen').

Daarna was ik een aantal jaren verbonden aan het Stadttheater Trier, (Producties o.a. 'La Generentola', 'das Wachsfigurenkabinett', 'die Zauberflöte', 'eine Florentinische Tragödie', 'Hänsel und Gretel', 'der Zigeunerbaron', 'Pique dame', Eugen Onegin', die Lustigen Weiber von Windsor', 'Rigoletto', 'Cosi fan tutte', 'Ernani').
Naast theaterwerk was er het concertpodium en het eigen bemiddelingsbureau 'Divertimento' met op maat gemaakte mini-producties voor particulieren en hotelbedrijven.

De reis ging verder naar Eisenach (met gastrollen in 'Kiss me Kate' en 'Hänsel und Gretel'), Lübeck (Producties o.a. 'Il turco in Italia', 'Dialogues des Carmélites', 'Elektra', 'la Haux', 'Cendrillon', 'Tod in Venedig', 'Kullervo', 'Cavalleria Rusticana'), Würzburg met gastrol in 'Jesus Christ Superstar' en verschillende andere theaters in Duitsland en Oostenrijk. Op aanvullend pedagogisch gebied volgde ik o.a. de opleiding tot Adempedagoge aan het Instituut Atemart in Osnabrück. In 2005 behaalde ik daar mijn diploma en startte mijn privé praktijk 'Zingzorg' in Nederland waarin ik mensen coach op zang- en ademgebied. Tevens heb ik mijn werkveld uitgebreid richting koorwereld en ben als Vocal Coach voor verschillende koren werkzaam.


In juni 2011 ben ik afgestudeerd aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle en behaalde mijn Bachelor 'Music in Education'. Mijn scriptie had als thema: 'Autisme in het middelbaar (muziek)onderwijs'. Deze is, bij interesse, per mail op te vragen.

In 2013 komt professor Elisabeth Bengtson-Opitz op mijn pad en volg ik haar cursussen: 'Anti-Aging für die Stimme'. Ik zet haar gedachtengoed om in mijn eigen cursussen: 'Stemwerk met een plus'. En.....vanaf 2013 heb ik plek gecreëerd voor het schrijven van eigen muziekwerk. In samenwerking met gitarist en arrangeur Wim Hamans werk ik thans aan mijn eerste Nederlandstalige liedproject met de titel: 'Gevleugelde tonen'. Een twintigtal liederen met teksten van Ingrid Schouten-Minten, Jan Dael en André Leijssen. Vanaf 2015 werk ik samen met collega sopraan en pianiste en zingen wij duetten uit het klassieke en musical repertoire.