Leermeesters

Naast het leven zelf als leermeester biedt het leven tal van leermeesters op iemands pad.
Wat het zingen betreft heb ik altijd geluk gehad. De Duitse Prof. Elisabeth Ksoll was mijn eerste leermeester tijdens mijn hoofdvak solozang studie in Maastricht waarna Gertie Charlent in Darmstadt volgde. Beiden diva's waren sopraan.
Tijdens mijn engagement aan de Deutsch Oper am Rhein in Düsseldorf waren het Prof. Peter Christoph Runge en Hendrikus Rootering, resp. tenor en bariton, die mijn zangontwikkeling en loopbaan richting gaven.
Tijdens mijn engagement in Trier kwam ik in de gelegenheid de Hongaarse scholing te leren kennen en vond ik in bariton László Lukács mijn leermeester. Daarop volgde de bariton Leonardo Wolovsky in Florence die mij wederom liet kennismaken met de sopraan Agnes Giebel in Keulen. (Een leerling van Dr. Julius Parow). Deze beide mensen brachten mij de kunst van het “bel canto” (de schone zang) bij. Twee mensen van de zogenaamde “oude Italiaanse school”, die me zelfs op zeer hoge leeftijd nog een welluidend toontje voorzongen. Zij hebben een heel belangrijk aandeel gehad, niet alleen aan de ontwikkeling van mijn stem maar ook aan de bewustwording van het proces dat de stem doorloopt naarmate het lichaam ouder wordt en zij waren het die mij inspireerden me veel later verder te verdiepen in het thema 'ouder wordende stem'.
Beide leermeesters hebben een bijzonder plekje in mijn hart.

   

Op deze plaats wil ik ook de vele leerlingen die ik onder mijn hoede had en heb als leermeesters opvoeren.
Mijn leerlingen laten zich graag iets door mij leren en ik laat me graag iets door mijn leerlingen leren. Win win met zin, noem ik dat.
Plato zegt: "Alle dingen worden overvloediger, gemakkelijker en beter voortgebracht als ieder datgene doet wat bij zijn aanleg past, dit op het juiste moment doet en de overige zaken aan een ander overlaat."
Zingen is mijn passie en het door te mogen geven aan anderen een zegen waarvoor ik oneindig dankbaar ben. Zonder leerlingen geen leermeesters en zonder leermeesters geen leerlingen.